Oorcorrectie

Oorcorrectie

Afstaande oortjes of flapoortjes ontstaan door een aantal kleine afwijkingen in de vorming en kromming van het oorkraakbeen. Dit is gedeeltelijk genetisch bepaald. Symptomen van afstaande oortjes kunnen al snel zichtbaar worden. Het wordt meestal opgemerkt door de ouders of wanneer kinderen ermee geconfronteerd worden door hun leeftijdsgenoten. De meeste patiënten laten dit reeds corrigeren op jonge leeftijd (5-7j), maar wij voeren deze correctie ook regelmatig uit bij volwassen patiënten van elke leeftijdscategorie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om afstaande oortjes te corrigeren. Afhankelijk van de oorzaak en ernst van afstaande oortjes zal een bepaalde behandeling een beter resultaat geven. Tijdens de consultatie met je arts zal alles duidelijk uitgelegd worden aan de hand van foto’s.

Soms kan er ook een grotere afwijking thv het oor aanwezig zijn, zoals een afwezige rand aan de grote oorschelp, een kraakbenige plooi die ergens niet hoort te zitten, kleine gekromde oortjes (cupears of constricted ears), of zelfs een bepaald deel van het oor dat niet tot ontwikkeling is gekomen. Ook daarvoor kunnen wij een oplossing bieden. Bij deze afwijkingen zal de chirurgische correctie meer ingrijpend en reconstructief gericht zijn. Tijdens een gesprek met je arts zal duidelijk worden, welke ingreep het meest optimale resultaat kan brengen en wat de voor- en nadelen van deze ingreep zijn.